Bussförar-SM: Vem är Sveriges bästa busschaufför?

Varje år transporteras miljoner människor genom Sveriges väglandskap, en uppgift som hade varit omöjlig utan våra skickliga bussförare. Den femte september blir en extra speciell dag i bussbranschen, då det är dags för den årliga finalen i Bussförar-SM. 20 finalister kommer att delta i denna prestigefulla tävling och för dem väntar en heldag av praktiska utmaningar.

Rekryteringsbehovet är stort

Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen, lyfter fram det akuta rekryteringsbehovet som bussbranschen står inför. Med över 8000 bussförare som behöver rekryteras de närmaste tre åren, är det avgörande att höja yrkets status och attraktivitet. Därmed blir Bussförar-SM inte bara en tävling utan också en viktig plattform för att lyfta fram bussförarens viktiga roll i samhället.

Fem moment i finalen

Det räcker inte att vara en skicklig förare för att klara sig i denna tävling. Nej, det krävs en mångsidig talang. Finalisterna kommer att utsättas för en rad olika utmaningar under en heldag vid Training Partner i Arlandastad, inte långt från Arlanda flygplats. De fem momenten som utgör tävlingen är:

  • Backmoment: Förarna får demonstrera sin skicklighet i att manövrera bussen i trånga utrymmen.
  • Manöverprov: Denna del testar förarnas förmåga att hantera bussen under olika trafiksituationer.
  • Service och bemötande: Förarna kommer att bedömas på deras kundservicefärdigheter, något som är centralt i deras dagliga arbete.
  • Sparsam körning: Här gäller det att kombinera effektivitet med bränsleekonomi, en viktig aspekt givet dagens miljömedvetenhet.
  • Katastrofövning: En oväntad utmaning som testar förarnas snabbtänkthet och problemlösningsförmåga under press.

Bred representation från företag och regioner

Det är imponerande att se hur tävlingen lockar deltagare från hela landet och från olika företag inom bussbranschen. Detta inkluderar Alexandra Sjöberg och Bo Thygesson från Transdev Sverige AB, Fredrik Thöming från Interbus AB, och Monika Johansson från Nobina Sverige AB, för att bara nämna några. Denna bredd understryker vikten av tävlingen som en mötesplats för hela branschen.

Samarbetspartners och sponsorer

Evenemanget görs möjligt genom ett brett nätverk av samarbetspartners och sponsorer, bland andra Kunskapsbussen, Yrkesakademin och Drivec. Fordonspartners inkluderar tungviktarna Mercedes och Setra. Denna breda stödbas visar hur viktig tävlingen är för att främja kompetens och professionalitet inom bussbranschen.

Prisutdelning som avslutning på en spännande dag

Efter en dag av intensiva utmaningar väntar en prisutdelning klockan 15.30. Här kommer Sveriges bästa bussförare att koras, men det är också en tid för att fira alla de fantastiska förare som bidrar till att göra kollektivtrafiken säker och effektiv varje dag.

Se filmen från förra årets tävling:

Läs mer om tävlingen och anmäl dig som åskådare >>